HARRY BERTOIA

INSPIRERENDE DESIGNER / 7
WIE: Harry Bertoia
WAT: Meubelontwerp en beeldhouwkunst
WAAR: Italië en Verenigde Staten
WANNEER: ca. 1940 – 1970

Naar aanleiding van de vorige Inspirerende Designer over Eero Saarinen vond ik het wel gepast om nu eens in te zoomen op Harry Bertoia. De marmeren tafel van Saarinen wordt tenslotte heel vaak gecombineerd met de Side Chairs van Bertoia.
Harry Bertoia was een echte creatieve ziel. Hij was bezig met beeldhouwkunst, schilderkunst, juweelontwerp, meubelontwerp, metaalbewerking, enzovoort. You name it, hij kon het! Hoewel hij eigenlijk maar één reeks meubelen heeft ontworpen, heeft hij toch veel betekend voor de interieur- en designindustrie. Zijn Wired collectie is namelijk nog steeds één van de meest iconische meubelseries ooit gemaakt. Bovendien werkte Bertoia ook vaak mee achter de schermen. Zo deed hij samen met Charles & Ray Eames onderzoek naar hun multiplex meubelen en inspireerde hij talrijke designers met zijn kunstwerken. Men zei ooit: “Bertoia’s schilderijen zijn beter dan zijn sculpturen. Zijn sculpturen zijn beter dan z’n meubels. En z’n meubels zijn absoluut briljant!”.
Harry Bertoia’s bekendste designmeubel is de Diamond Chair, een prachtige stoel met heel veel persoonlijkheid. Nog in de Wire collectie zit de Side Chair, die ook bestaat in Bar Stool model. Andere gerenommeerde types zijn de Bird Chair en de Assymetric Chaise (die momenteel niet in productie is). Wat ik ook een leuke surplus vind is dat je de gehele collectie outdoor kan gebruiken als je kiest voor de juiste uitvoering. En geef nu maar toe: Wie wil er nu niet zo’n designstuk in zijn tuin zetten?
Diamond Chair

FotoFotoFotoFotoFotoFoto

“The urge for good design is the same as the urge to go on living” – Harry Bertoia

Side Chair

FotoFoto

Bird Chair

FotoFotoFotoFoto

Assymetric Chaise, Side Chair, Bar Stool en Diamond Chair
Mijn posts over Eero Saarinen en Charles & Ray Eames gemist? Klik dan hier en hier om ze te lezen.
© foto’s: Pinterest

1 Reactie

  1. […] de mooiste stukken vond ik de Harry Bertoia stoel die ik laatst op CLO CLO bij Inspirerende Designer heb opgehemeld. Wat ook meteen opvalt in de ruimte is de foto van Nick Hannes die mooi afsteekt […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *