CHARLES & RAY EAMES

INSPIRERENDE DESIGNER VAN DE WEEK / 1

Ik volg sinds twee maanden de ondernemerssessies van BAAS, een samenwerking tussen de Stad Antwerpen en het Kavka. We leren er hoe we onze droom kunnen omtoveren tot een onderneming. Mijn toekomstdroom is om professioneel blogger te worden en om teksten te schrijven over interieur, kunst en lifestyle als freelancer. Dankzij de BAAS sessies heb ik besloten om CLO CLO vakkundiger aan te pakken. Het leek mij dus leuk om te beginnen met een wekelijkse rubriek die telkens op maandag verschijnt.

Ik hou van interieur en kunst en vind ook dat deze twee interesses samenhoren. Veel interieurdesigners zijn ambachtslui die unieke ontwerpen hebben vervaardigd en dat maakt van hen echte kunstenaars! De eerste weken zal “Inspirerende Designer van de Week” vooral gaan over de grootmeesters die jullie waarschijnlijk allemaal wel kennen en nadien komen er ook jonge designers aan bod.
Enjoy, ik hoop dat jullie het leuk vinden!
WIE: Charles & Ray Eames
WAT: Meubelontwerp en architectuur
WAAR: Verenigde Staten
WANNEER: ca. 1940 – 1970

“The details are not the details. They make the design.” – Charles Eames

Charles & Ray Eames is volgens mij het bekendste ontwerpersduo aller tijden. Iedereen kent de Eames Plastic Chairs van Vitra en veel mensen hebben ze ook bij hen thuis staan. De Plastic Chair familie is erg groot en er bestaan ook een groot aantal varianten op. De populairste versie is de laatste jaren toch zeker de DSW stoel (Dining height Side chair with Wood). In onze slaapkamer staat een petrolblauwe Eames schommelstoel, ook wel de RAR Rocking Chair genoemd,  zoals je misschien eerder al gelezen hebt in artikel Oost west, ons nest / 1
Charles Eames was van opleiding architect en Ray, zijn vrouw, kunstenares. Samen hebben ze een spectrum aan meubels ontworpen, voornamelijk stoelen. Ze werkten hiervoor met materialen die toen ongewoon en modern waren zoals multiplex en glasvezel. Het Eames koppel was actief en vernieuwend op verschillende gebieden. Zo zijn ze ook bekend op architecturaal vlak voor hun Case Study House, een woning die ze hebben uitgetekend voor een experiment en waarin ze ook woonden en werkten.
De bekendste designs van Eames zijn: de Plastic Chair, de Plywood Chair, de Wire Chair,  de Lounge Chair & Ottoman, de Management Chair, de La Chaise, de Elephant Chair en de House Bird.
FotoFotoFotoFotoFotoFotoFotoFoto

Case Study House

Foto

Wie interesse heeft in de Eames meubel- en decoratiestukken raad ik aan om een kijkje te nemen op de website van Vitra. Zij produceren de bekende designs die je hierboven op de foto ziet. Als je de Plastic Chair collectie tof vindt, maar liever een stoel uit glasvezel wil, kan je best de website van Herman Miller bezoeken. Deze Amerikaanse fabrikant maakt ze nog steeds in het oorspronkelijke materiaal. Originele vintage Eames meubelen kan je ook regelmatig op de kop tikken. Hiervoor zoek je best in vintage- en designwinkels, op beurzen en markjes of op tweedehandswebsites.
Hieronder vind je ook nog een kort maar leuk filmpje terug over Ray & Charles Eames, zeker kijken!
© foto’s: Vitra, Miro Zagnoli, Frida Ramstedt en Taschen

1 Reactie

  1. […] ooit gemaakt. Bovendien werkte Bertoia ook vaak mee achter de schermen. Zo deed hij samen met Charles & Ray Eames onderzoek naar hun multiplex meubelen en inspireerde hij talrijke designers met zijn kunstwerken. […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *