JE EIGEN FIXIE MAKEN? DA’S GEEN FICTIE!

fietsen
BROKE BIKES DELI POP-UP STORE
Ik moet iets bekennen. Ik ben verslaafd aan alles wat origineel, nieuw en hip is. Deze verslaving lijdt tot een volle agenda en een lege portefeuille, dus af en toe probeer ik me te bedwingen. Maar als ik dan ontdek dat er een nieuwe pop-up store in Antwerpen is waar je zelf een fiets kan samenstellen en je ook iets kleins kan eten en drinken, dan word ik helemaal enthousiast. Als bovendien blijkt dat het concept en het interieur van die winkel super mooi en creatief zijn uitgewerkt, dan kan ik niet wachten om als een groupie in de rij te staan en uit te kijken tot ik binnen kan.

Broke Bikes Deli is de pop-up store van Bram, Lenny & Bart, drie vrienden met een voorliefde voor fietsen. Ongeveer tweeënhalf jaar geleden besloten deze webdesigners om samen een nieuwe uitdaging aan te gaan. Ze lanceerden een concept dat in België gloednieuw is, namelijk een webshop voor fixies. De term fixie staat voor twee dingen: ten eerste is het een afkorting van fixed gear bike, dat is een fiets met een doortrapsysteem. Ten tweede is het een tweewieler die je zelf kan samenstellen. Via de fraaie website van Broke Bikes kies je de onderdelen in je favoriete kleuren en geef je jouw fixie een uniek karakter. De vormgeving van het model is knap: alle lijnen zijn heel strak en puur. Het rijtuig is zelfs zo minimalistisch dat hij louter uit het essentiële bestaat. Kortom, je kan geen enkel ingrediënt verwijderen of het recept mislukt. Met de minimalistische look gaan functionaliteit en rijcomfort gepaard. Bovendien bieden Bram, Lenny & Bart de fixie aan tegen een correcte prijs van 449 euro.
IMG_1277IMG_0145IMG_1296
Broke Bikes kent veel succes in heel Europa. De fiets is voor 85% geassembleerd wanneer ze hem verzenden. Alleen het voorwiel, het zadel en de pedalen moeten nog worden gemonteerd. Een handleiding à la Ikea en een set werksleutels helpen je daarbij. Volgens Lenny is die Do-It-Yourself spirit ook deel van de kracht van Broke Bikes. De “Brokies” – personen die eigenaar zijn van een Broke Bike – sleutelen en klussen graag zelf aan hun fiets. Dit maakt hun fixie nog persoonlijker! Broke Bikes biedt je trouwens twee jaar garantie op het volledige rijtuig en een extra twee jaar op het frame. Momenteel is er één model, de Broke One, maar tegen de zomer hopen de zaakvoerders een tweede model uit te brengen.
In de Broke Bikes Deli pop-up store kan je nu live doen wat je normaal via de website doet. Je overloopt 11 verschillende nummers en kiest je favoriete kleuren en materialen uit. Wanneer je het parcours hebt doorlopen, heb je alle onderdelen van je fixie gekozen. Dit kan je allemaal doen terwijl je een hapje en een drankje proeft in de Deli. Je kan lekker aan de toog hangen en een Zuid-Afrikaanse ijsthee van Bos of een Illy koffie drinken. Dagelijks is er ook iets lekkers om van te smullen, bijvoorbeeld een blondie dat is een brownie met witte chocolade. Wie nog niet helemaal overtuigd is, kan ik nog één argument geven: het winkelconcept ziet er top uit! Hiervoor heeft Broke Bikes samengewerkt met Nightingale, een Antwerps communicatiebureau. Je loopt binnen langs industriële plastic flappen, er zijn gele TL-lichten op de muren, de onderdelen zijn op creatieve manieren tentoongesteld en de kleuren hebben originele namen, zoals “neon green: like a radioactieve glow”. 
Broke Bikes Deli is zeker de moeite om te ontdekken!
IMG_0138IMG_1278IMG_1281
Nieuwe Gaanderij
Huidevetterstraat 40
2000 Antwerpen
Din > zat 10u00 – 18u00 (en op koopzondagen)
Van 16 januari t.e.m. 29 maart
IMG_0144-2IMG_1297broke bikes
© foto’s: Nightingale, Broke Bikes en CLO CLO

P.S. Benieuwd naar de oorsprong van de term “broke”?
adjective [after verb] /broʊk/
In de paardenwereld werd vroeger vaak gezegd dat een paard “broke” was als je hem kon berijden met zadel en teugels. Met andere woorden, het paard was dan “rijklaar”, net zoals de Broke Bikes ook klaar zijn om mee te fietsen nadat je het voorwiel, zadel en pedalen monteert. 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *