MARCEL BREUER 

MarcelBreuer
INSPIRERENDE DESIGNER / 10

Het is alweer twee maanden geleden dat ik jullie een interessante ontwerper heb voorgesteld in mijn rubriek Inspirerende Designer. Na de twee pioniers van het Modernisme Mies Van der Rohe en Le Corbusier stel ik jullie dit maal een derde persoon voor die erg belangrijk was voor de Bauhaus-beweging: Marcel Breuer.

CLOCLO_MARCELBREUER1

WIE: Marcel Breuer
WAT: Architectuur, interieurarchitectuur en meubelontwerp
WAAR: Duitsland en Verenigde Staten
WANNEER: ca. 1920 – 1980

De invloedrijke ontwerper groeide op als kind in Hongarije. Toen Breuer 18 jaar oud was, vertrok hij naar Wenen om daar beeldende kunsten te studeren. Hij was niet erg tevreden over de opleiding, dus wanneer hij een tijdje later hoorde over de Bauhaus-school vertrok hij snel naar Duitsland om aan de nieuwe modernistische academie te studeren. Men zag al snel dat Breuer ongelofelijk talentvol was; hij was zelfs zo geniaal dat hij op 22-jarige leeftijd benoemd werd tot hoofd van de meubelafdeling.

In 1925 ontwierp Marcel Breuer de B3, ook bekend als de Wassily-stoel: een meubel op basis van een stalen frame en met een aantal lederen stroken. Deze fauteuil zorgde voor een heuse revolutie! Enkele jaren later in 1928 bracht hij de Cesca (B32) op de markt. Ook dit meubel bracht een omwenteling in de toenmalige wereld van interieur. Beide ontwerpen zijn zeer functioneel, hebben strakke lijnen en een eenvoudige vorm. Na zijn opdrachten als meubelontwerper en interieurarchitect geraakte Breuer gefascineerd door de architectuur. Hij ging aan de slag als architect in de Verenigde Staten en maakte later over de hele wereld furore met zijn gedurfde gebouwen.

CLOCLO_MARCELBREUER11 CLOCLO_MARCELBREUER3CLOCLO_MARCELBREUER4CLOCLO_MARCELBREUER10CLOCLO_MARCELBREUER12

“The Wassily was so new. People had jumped on it in exhibition to destroy it. They thought the whole world was going to end now with this furniture.”CLOCLO_MARCELBREUER6CLOCLO_MARCELBREUER5CLOCLO_MARCELBREUER7CLOCLO_MARCELBREUER8CLOCLO_MARCELBREUER9

Hou jij ook van design? Wil je er graag meer over weten? Je kan alle foto’s van deze rubriek terugvinden op mijn Pinterest.

© foto’s: Pinterest

2 Reacties

 1. Cool! Ik denk altijd “die ken ik niet” tot ik foto’s van de creaties/designs zie… “Ah, die!”. Leuke posts.

  1. Anne-Catherine

   Hi Eva!
   Super leuk dat je fan bent! Ik probeer heel bewust net dié designers uit te kiezen die stukken hebben gemaakt waarvan je inderdaad “Aha” denkt.
   Bedankt!
   Lieve groet,
   Anne-Catherine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *