COFFEE & BOOKS // BOOKS & COFFEE

boekenrek
BUCHBAR

Buchbar in Antwerpen is een nieuwe koffiebar voor de trendy boekenworm van vandaag. Het brein achter dit gezellige concept is Kim Hertogs, een Belgische actrice en regisseur die je wel zal kennen van beeldbuisprogramma’s zoals De Vijfhoek en Zone Stad. Met Buchbar wil Kim een unieke belevenis creëren. De inspiratie voor die belevenis vond Kim in Berlijn, een bruisende stad waar je wel vaker zo’n zotte concepten van jonge creatievelingen vindt.


In Buchbar kan je een snelle lunch nuttigen, een eigenwijs boek kopen of je kan er rustig een koffietje drinken terwijl je op je laptop tokkelt. Wat je vindt op de menukaart (lees: krijtbord) zijn allemaal gezonde seizoens- en streekproducten. Kim heeft gekozen voor bio-drankjes, natuurwijnen, kwaliteitskoffie en homemade sapjes om van te te slurpen. De soepen en taarten worden thuis bereid op ambachtelijke wijze. Daarom is alles elke dag super vers, maar op is op!
Het interieur is een samenwerking tussen Kim en Dries Otten (meubelontwerper en interieurarchitect). Je voelt direct de huiselijke Scandinavische stijl. Een mooie open ruimte met veel wit en natuurlijke materialen, zoals de Poolse Den. In het no-nonsense ontwerp is er ook oog voor detail. Zo zijn er de prachtige klassieke tegels die net als decoratieve moulurekes bovenaan het plafond zijn geplaatst. De prachtige plantencollectie, het gebruik van de ouderwetse tegels op de vloer en de gele stof tegen de muur maakt het plaatje compleet.

D36A8168 D36A8217

Toen ik bij Buchbar langsging was Kim aanwezig. Super sympathiek als ze is, wou ze me graag te woord staan. Ze vertrouwde me toe dat haar lievelingsdrankje in Buchbar de rabarber schorle is. Ambachtelijk gemaakt (door de eigenares zelf) en super lekker!
Het boek dat momenteel op haar nachtkastje ligt is “Alsof het voorbij is” van Julian barnes, een verhaal dat al vele prijzen heeft gewonnen zoals de prestigieuze Man Booker Prize. Kim leest meestal één boek per week, maar tijdens drukkere perioden is dat wat minder. Tijdens de laatste weken voor de opening van Buchbar heeft ze zich meer verdiept in receptjes voor op de kaart van Buchbar dan in proza of poëzie. Maar hey, de boeken van Yotam Ottolenghi kunnen we ook wel beschouwen als een visuele tak van de literatuur, niet? In Buchbar vind je behalve proza, poëzie, kookboeken en koffietafelboeken ook een kleine selectie kinderboeken. Kims lievelingsschrijver van kinderboeken is Toon Tellegen. Hij schrijft vooral dierenverhalen met een filosofische diepgang. Volgens haar is dit de reden waarom ook zoveel volwassenen zijn verhalen nog steeds graag lezen.  “Pluk van de Petteflet” van Annie M.G. Schmidt is een andere favoriet waar ze goede herinneringen aan heeft.  En ook de poëzie van Baudelaire weet ze dagelijks te appreciëren. Uit “De bloemen van het kwaad” (Les fleurs du mal) leest ze geregeld een gedicht en dit het liefst in het Nederlands en het Frans. Net zoals ze graag Shakespeare in het Nederlands en het Engels leest. Op die manier versta je de (achterliggende) betekenis en heb je ook voeling met de klanken in hun oorspronkelijke taal, zegt Kim.

D36A8175 D36A8194

Mijn top 3 favoriete boeken die je in Buchbar kan vinden:
1. Op zoek nr de verloren tijd (À la recherche du temps perdu) – Marcel Proust
2. Pluk van de Petteflet – Annie M.G. Schmidt
3. NY bike style – Sam Polcer

D36A8136 D36A8187

Scheldestraat 79
2000 Antwerpen

Maa  > vrij  09u00 — 19u00
(behalve op woensdag > gesloten)
Zat  11h — 20h
Zon  11h — 19h

© foto’s: Frederik Vercruysse

Interieur: Dries Otten

2 Reacties

  1. […] foto’s: Frederik Vercruysse http://www.frederikvercruysse.com Wil je trouwens meer weten over Buchbar en Klein Agency? Ik vond beide plekken zo inspirerend dat ik er in het verleden al artikels over […]

  2. […] … Frederik Vercruysse ook de knappe foto’s van Buchbar genomen heeft? (zie artikel Coffee & Books // Books & Coffee). http://mullervanseveren.be © foto’s: CLO CLO Antwerpen, Design, Fotografie, […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *