BARRIO CANTINA + BALLS & GLORY

Vorig weekend (19, 20 & 21 sep) vond in Antwerpen het eerste Food Truck Festival plaats, genaamd Barrio Cantina. Ik was heel enthousiast over dit grandioze feest, maar had tot nu toe helaas geen tijd gehad om er iets over neer te pennen…

Barrio Cantina is een festijn dat je echt van je sokken blaast! Het evenement draait – zoals de ondertitel al doet vermoeden – rondom de food trucks en het lekkers dat je er kan eten, maar ook de sfeer is zeer vermakelijk. De vintage rijtuigen zijn stuk voor stuk pareltjes wat heel plezant is voor wagenliefhebbers. De Beetle, Piaggio Ape, T1 &T2 bus, caravan en camionette staan mooi op een rij, precies een stilstaande praalwagenparade in het midden van de stad. De gezellige inrichting met sloophouten tafels en kleurrijke lampionnen creëren een toegevoegde waarde. Vanuit hun omgebouwde old timers draaien dj’s plaatjes met de juiste deuntjes en laten ze niemand onberoerd. Een hoopje hipsters, een ouder koppel en een vader met dochter staan te dansen. Hier en daar zie je ook een vorm van georganiseerde animatie, zoals twee manusjes-van-alles die druk zijn aan het klussen en plots waanzinnige acrobaten blijken te zijn. Het evenement kan kort worden samengevat als pure rock ‘n roll met een salopette aan!
Ik heb super lekker gegeten bij De Filostoof (lekker stoofvlees op 2 wijzen), De BBQ Bazen (bangelijke burgers), Balls & Glory (ballekes!), Microbar (mmm beestjes) en Mokja (Koreaanse barbecue). Er staan een dertigtal food trucks en de variëteit aan voedsel is heel groot, voor elk wat wils!
Leuk om te weten is dat Barrio Cantina gratis is en dat er door het enorme succes ook een wintereditie zal komen.  Zeker een evenement om in het oog te houden!

IMG_9686 IMG_9684 IMG_9700IMG_9690IMG_9689IMG_9702


SPECIAL: HET GEHEIM ACHTER DE BALLEN

“Zeg, is dat geen BV in die camionette daar?”

IMG_9707

 

Een van de meest aanlokkelijke kraampjes is Balls & Glory, een concept van Wim Ballieu. Veel mensen die voorbij de truck van Wim wandelen, herkennen hem van kookprogramma’s van verschillende televisiezenders. Wim is druk in de weer om zijn klanten tevreden te stellen met zijn gehaktballen. Gelukkig heeft hij tijd voor een paar korte vragen.

– Hi Wim, het gehaktballetje met kip-appel heeft me echt gesmaakt!  Heb je altijd al interesse gehad in ballen? 
Als kind van een beenhouwer ben ik opgegroeid met vlees. Ik leerde al van jongs af aan de kneepjes van het vak in Alfin, de slagerij van mijn ouders. Op de boerderij van mijn grootouders in Veurne bracht ik dan weer al mijn vakanties door en ook daar heb ik veel geleerd. Ik had alle basics mee, maar ik wou er iets nieuws mee gaan doen. Ik ben dan begonnen met een cateringconcept. Ik herinner me nog goed één van onze eerste evenementen. Dat was in een parochiezaal waar we beenhesp met kroketten hebben geserveerd. Ik wou voor mijn gasten een unieke experience creëren met een back-to-basics gastronomie. Dat was het begin van de filosofie en lifestyle die ook achter Balls & Glory zit.
– Hoe vaak ga je nu nog naar de boerderij in Veurne?
Ik ga er zelf nog een halve dag keer per week naartoe.  Ik probeer mijn tijd goed te verdelen tussen mijn drie restaurants, de evenementen met de food truck en het televisie- en mediagebeuren. Toch vind ik het belangrijk om nog één keer per week naar Veurne te gaan. Ik wil van alles met betrekking tot ons vlees op de hoogte blijven. Zo weet ik bijvoorbeeld bijna exact van welk varken deze gehaktballetjes (wijst naar opzij) afkomstig zijn, gezien ze volledig traceerbaar zijn via QR-codes.
– Wat maakt een bal een goede bal?
Het allerbelangrijkste vind ik dat de vlees-vet-verhouding moet kloppen. Maar ook de textuur is heel belangrijk. Als je je tong tegen je gehemelte duwt, mag je geen harde korrel voelen. Het moet zacht zijn, maar ook weer niet te plat. Ik vergelijk een balletje wel eens met een risotto van textuur.
– Wat zou je doen als je moest kiezen tussen balls of glory? 
Dat is een moeilijk vraag, maar ik denk dat ik toch voor de glorie zou gaan. In principe vind ik het het belangrijkste dat ik lekker eten kan klaarmaken. Ik wil de mensen gelukkig kunnen maken. En als dat ooit zonder iets rond en gevuld zou zijn, dan zij het zo. Ik kook bovendien heel graag vegetarische balletjes wat voor sommige mensen ook iets nieuws is. En wie weet wat de toekomst brengt…
– Bedankt en goejen bal hè! 

Wim Ballieu heeft met Balls & Glory drie restaurants in Gent, Brugge en Antwerpen. Je kan er lunchen of dineren, maar ook eten kopen en direct meenemen. Het interieur is een ontwerp van Not Before Ten, maar met duidelijke ideeën van Wim. Hij wou dat er in zijn zaken eenzelfde sfeer heerste als rondom zijn voedsel: back to basics, maar dan wel op een unieke manier.

WANT SOME BALLS?

4000639434024

© foto’s: Stefaan Beel en CLO CLO

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *