ARTY FARTY of ARTY SMARTY / 1

kunst_abstract
FRACTAL HORIZONS – JASPER LEONARD

Sinds een jaar of tien omschrijf ik mezelf graag als een kunstliefhebber, ook al ben ik niet opgegroeid in een gezin dat er zich sterk in interesseerde. De Franse cultuur en literatuur kwamen wel aan bod bij ons aan de eettafel, maar kunst helaas niet… Een week of drie geleden botste ik via Facebook toevallig op een evenement van een kunstgalerij. Voor iemand als ik is zo een digitale uitnodiging een godsgeschenk. Vandaag de dag weet je dankzij de social media alles over events, modetrends en “virale eendagsvliegen”, maar wat kunst en cultuur betreft is dat toch nog andere koek. Die drempel is helaas te hoog en ik hoop echt dat dit de komende jaren een verandering zal kennen.

Afgelopen zaterdag stapte ik dus met veel goesting binnen bij C41 Exposure voor de Fractal Horizons foto expositie van Jasper Léonard. Eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik eerst lichtjes ontgoocheld was door de omvang van de expositie, maar dat gevoel verdween bijna onmiddellijk. Ik was m’n fiets buiten nog maar aan het vastbinden of Michel Vaerwewijck, eigenaar van de galerij en zelf ook fotograaf, begon al vol enthousiasme en verrukking zijn uitleg te geven over de expo. Ikzelf heb als kind af en toe gewerkt met een wegwerptoestel (“ne fotokodak”) en heb ook ergens een bestoven Lomography-camera staan. Toch wist ik haast niets af van het chemische proces dat plaatsvindt bij het nemen van een foto. Met een grote glimlach vertelde Michel me honderduit over deze chemie en de geschiedenis van de (analoge) fotografie. De spoedcursus die hij me daar en dan gaf is belangrijk om het werk van Jasper Léonard beter te begrijpen.
Jasper Léonard is een digital native, net zoals vele mensen van onze generatie. De kans dat je Jaspers werk al kent is groot. Zo maakte hij met behulp van de tilt shift-techniek een promo filmpje voor PSA Zeebrugge. Ook het stop motion-filmpje “Small Belgium: Antwerp” heb je zeker al eens gezien. Toch is hij al sinds lange tijd geïnteresseerd in het fundament van de fotografische kunst, namelijk de klassieke analoge fotografie. Een aantal jaar geleden begon hij met knutselen met oude onderdelen van camera’s in zijn vrije tijd. Zo bouwde hij experimentele camera’s waarmee hij speciale effecten creëerde. Jasper speelt ook graag met de omgeving en met het licht. Zo ontdekte hij dat dat hij unieke multiple exposere foto’s kon maken met zijn eigen fototoestellen. Deze creaties stelt hij op Fractal Horizons voor. Hij belicht het rolletje meermaals en je krijgt verscheidene beelden door of over elkaar te zien. Om de foto te maken die hier bovenaan dit artikel staat, heeft Jasper zijn camera drie keer 120° gedraaid. Het resultaat zijn spectaculaire beelden van prachtige locaties zoals nog nooit eerder gezien. De plaatsen die aan bod komen bij zijn expositie zijn onder meer landschappen, de Antwerpse raffinaderij, het Theaterplein in Antwerpen en hetTempelhof in Berlijn, een oude luchthaven en nu recreatief domein. Hoe klein de expositie in het begin ook leek, des te meer ik heb bijgeleerd. Af en toe moet je ook gewoon de tijd nemen om voor een kunstwerk te gaan staan en alle details rustig in je op te nemen.
Jasper Leonard-img558 copy
Fractal Horizons kan je nog bezoeken op 11/10/14 en 12/10/14 van 14u tot 19u in C41 Exposure te Antwerpen. Op 18/10/14 vindt de Artist Talk en Finissage plaats om 16u. Haast je om zeker nog een kijkje te gaan nemen en vergeet zeker niet naar Michel en Jasper te vragen!
Jasper Leonard-img862 copy
Wat kunstgalerij C41 betreft wil ik graag Michels wondermooie woorden citeren: “Voor C41 Exposure ga ik op zoek ga naar eerlijkheid en authenticiteit zowel in het werk als in de gebruikte technieken. Zo wordt de nadruk gelegd op het analoge, wat ik graag levende fotografie noem. Het gaat tegen de stroom en tijdsgeest in, maar alleen door tegen de stroom in te zwemmen, komt men bij de bron”. In november start Michel met een selectie uit 20 jaar eigen werk met als onderwerp de zoektocht naar fotografische intimiteit. De opening is op 08/11 om 19u en meer info zal binnenkort verschijnen op CLO CLO’s Facebookpagina.
Jasper Leonard-img861 copy
Nog een leuk detail is dat er in C41 een drietal meubelstukken van Kabinet Van Look staan. Jan Van Look is een meubelontwerper die hippe tegendraadse ontwerpen maakt en ze presenteert in zijn atelier in de Nationalestraat, achter de hoek van C41 Exposure.

http://jasperleonard.be

http://www.c41.be

foto 3-2 foto 5-1 foto 1-2 foto 5

 

© foto’s: Michel Vaerewijck, Jasper Léonard en CLO CLO

2 Reacties

  1. […] ik een tijdje geleden de expositie Fractal Horizons van Jasper Léonard bezocht, maakte ik kennis met Michel Vaerewijck. Michel is eigenaar van […]

  2. […] door de vitrine zonder binnen te durven gaan. Twee weken geleden na mijn bezoekje aan galerij C41 Exposure was het zover. Ik waagde de sprong en betrad na lang wachten zijn exporuimte, waar ik me meteen […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *