BRUTAAL BELGISCH

JULIAAN LAMPENS’ WONING VAN WASSENHOVE

Vanaf eind april tot eind september kunnen architectuurfans iets heel bijzonders meemaken in België! Ze hebben namelijk de kans om enkele dagen & nachten te spenderen in Woning Van Wassenhove, één van de meest bekende werken van de brutalistische Belgische architect Juliaan Lampens. De bijzondere woning werd vorig jaar in haar oorspronkelijke staat hersteld door Museum Dhondt-Dhaenens en ik ging afgelopen week een kijkje nemen…

CLOCLO_LAMPENS5

CLOCLO_LAMPENS7

CLOCLO_LAMPENS3

CLOCLO_LAMPENS11

Sommige buurtbewoners noemden Villa Van Wassenhove vroeger wel eens “de bunker”. Wanneer je langs de straatkant naar de woning kijkt, zie je bij een eerste oogopslag niet veel van deze verborgen parel. De overdaad aan beton kan voor de meeste mensen best overweldigd zijn… maar van zodra je binnengaat, merk je dat deze woning in perfecte balans is. Het organische warme hout en het koele strakke beton vullen elkaar prachtig aan. Langs allerlei onverwachte hoeken en op verschillende niveau’s stroomt er licht binnen. Het lijnenspel en de geometrische vormen vervelen ons nooit. Dit huis uit 1974 bevat een schatkist aan details, zelfs al oogt ze bij aanvang robuust & ongecompliceerd. Ik was ongelofelijk verwonderd door alle schoonheid van deze ruwe diamant… en ik hoop dat jullie dat ook zijn!

CLOCLO_LAMPENS13

CLOCLO_LAMPENS10

CLOCLO_LAMPENS1

CLOCLO_LAMPENS6

Wil je eens weten hoe het voelt om in een realisatie van Juliaan Lampens te wonen? Een verblijf van 3 dagen en 2 nachten kost je 550 euro. In deze prijs zitten ook twee fietsen inbegrepen waarmee je Latem en de Leistreek kan ontdekken. Boekingen starten op 11 april via www.museumdd.be.

Museum Dhondt-Dhaenens | Facebook | Instagram

© foto’s: Museum Dhondt-Dhaenens


P.S. Benieuwd naar de oorsprong van de term “brutalisme”?
Ruwe onbewerkte beton wordt in het Frans “béton brut” genoemd. Le Corbusier was de voorloper bij uitstek van de internationale moderne architectuurstroming en gebruikte voor een aantal van zijn ontwerpen het “brute” materiaal.

6 Reacties

  1. Anne-Catherine

   Oooooh joepie, ik ben blij dat jij ook zo een fan bent, Dries! :-) :-) :-)
   Lieve groetjes,
   Anne-Catherine

 1. Wat een super verslag. De vila zag ik enkele dagen geleden al ergens voorbijkomen. Ik ving ook op dat het voor kunstenaars mogelijk zou zijn een residentie aan te gaan in die geweldige villa. Spijtig genoeg werkt de website van het museum niet. Ik probeer hun te contacteren via hun facebook pagina. Het zou geweldig zijn moest ik daar als fotograaf een paar dagen kunnen leven/werken…
  En verder: wat Dries zei….

  1. Anne-Catherine

   Hi Jo,
   Ik heb inderdaad ook net gezien dat hun website niet werkt. Wat gek, een dikke week geleden deed ze het nog. Misschien ligt ze plat door alle interesse voor de Lampens woning ;-) Ik hoop voor jou dat je ze kan contacteren in de toekomst en er enkele dagen kan doorbrengen.
   Veel zonnige groetjes,
   Anne-Catherine

 2. Zo mooi he! Mensen die niet van beton houden, ik snap ze niet haha ;)

  1. Anne-Catherine

   Hi Patricia,
   Ik vind het ook prachtig, zeker in combinatie met hout! :-)
   Lieve groetjes,
   Anne-Catherine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *