VINTAGE DESIGN IN ANTWERPEN

vintagedesign
DE ALTERNATIEVE ROUTE
Wanneer ik fiets in de stad neem ik altijd de tijd om rondom me te kijken. Ik ontdek vaak nieuwe dingen of zaken die ik nog nooit eerder had gezien. Dat kan een mooie woning, een raar verkeersbord of opvallende kerstverlichting (die het hele jaar door brandt) zijn. Ik passeer vaak langs de Mechelsesteenweg en onlangs viel het me op dat deze buurt meer en meer vintage & design winkels aantrekt.
Al jaren zijn er antiquairs & tweedehandszaken gevestigd, maar de vintage interieurwinkels: dat is pas een recente ontwikkeling! Alleen al in het laatste halfjaar zijn er zo’n drie zaken opengegaan. Deze liggen allemaal op wandel- of fietsafstand van elkaar waardoor het een soort van “designroute” wordt. Ik vond het wel leuk om te zien dat er een nieuwe vintage buurt ontsproten is in Antwerpen. Niet alleen omdat ik van verrassende vondsten hou, maar ook gewoon omdat dit variatie creëert op mijn bezoekjes aan de Kloosterstraat. Bovendien is de straat echt aan het heropleven en zijn er ook een aantal leuke eet- & shopadresjes waar je naartoe kan. Als je zin hebt om een leuke designwandeling of -fietstocht te maken kan je gewoon de volgorde van de winkels aflopen zoals ze in dit artikel staan. Je eindigt dan in het stadscentrum waar je zelf nog op ontdekkingstocht kan in de Sint-Jorispoort, de Leopoldstraat of elders. Veel plezier met de alternatieve designroute!

Modest Furniture
Modest Furniture specialiseert zich in Deens & Scandinavisch design van de jaren 50 tot 70. Vincent & Arne veranderen de etalage bijna wekelijks, wat wel leuk is als je er net zoals ik vaak voorbij fietst.  Ze verkopen authentieke meubels, verlichting & kleinere decoratieve elementen van bekende & minder bekende designers. Afhankelijk van de ontwerpers verschillen de stukken sterk in prijs. Als je op zoek bent naar een nieuw meubel met een retro look ben je ook aan het juiste adres bij Modest. Ze zijn namelijk dealer van Matzform, een Deens bedrijf dat gelicenseerde heruitgaven van bekende designmeubelen produceert.
Woe  > zat  12u00 — 17u30
Mechelsesteenweg 247
2018 Antwerpen
modestfurniture.com

 Art Design Michael Marcy
Een echt verborgen pareltje in Antwerpen is Art Design van Michael Marcy. De zaak ligt in een kleine zijstraat van de Mechelsesteenweg en huist in een oud theater met veel karakter. Toen ik  er langsging, kreeg ik een persoonlijke rondleiding en uitleg van Michael. Art Design wordt ook wel eens de design gallery genoemd en doet die naam alle eer aan. De winkel is zoals een kunstgalerij, maar dan vol originele design items. Michael heeft een voorliefde voor Belgische design & pop art en gaat voor zijn galerij altijd op zoek naar eerste edities van meubelair of verlichting. Van de bekende Belgische architecten & ontwerpers Willy Van Der Meeren en Alfred Hendrickx heeft Michael een aantal verzamelstukken staan. Het is zeker de moeite om Art Design eens te bezoeken voor Michaels fantastische collectie, zijn enorme kennis of een plezante babbel.
Zat  14u00 — 18u00
Sint-Jozefstraat 78
2018 Antwerpen
www.marcymichael.com

Vintage and Design
De meest recent geopende winkel van deze route is Vintage and Design. Je vindt hier meubelen & objecten van verschillende stijlen uit de 20e eeuw. Tussen het aanbod zitten zaken van een heel betaalbare prijs tot meubilair met een iets hoger prijskaartje, zoals bijvoorbeeld tafels & stoelen van Jules Wabbes. Toen ik er was zag ik ook twee mooie oude fauteuils van de Belgische fabrikant Tubax staan die erg lekker zaten. De winkel is aangenaam wanordelijk, dus je kan er gezellig snuisteren op zoek naar leuke spulletjes.
Woe  > zat  11u30 — 18u00
Mechelsesteenweg 122
2018 Antwerpen

Vintage Wooninrichting
Vintage Wooninrichting is Michael Marcy’s tweede winkel. Een halfjaar geleden vond hij dat het tijd was om een breder en ook jonger publiek aan te spreken. Toen een groot winkelpand op de Mechelsesteenweg vrij kwam zag hij zijn kans. Vintage Wooninrichting is 400 vierkante meter vol super tof en betaalbaar design: rotan bankjes, Scandinavische lampen en retro wandrekjes. Er waren een aantal dingen die ik eigenlijk direct wou meenemen, maar ze pasten helaas niet op de bagagedrager van m’n fiets. Misschien moet ik volgende keer gewoon langsgaan met een camionette…
Don  > zon  14u00 — 18u00
Mechelsesteenweg 84
2018 Antwerpen

City Furniture + Cover & Couch
City Furniture + Cover & Couch is een nieuw en uniek concept in Antwerpen. Lenz van City Furniture verkoopt vintage & design meubels en Sofie (Cover & Couch) restaureert en stoffeert meubilair. De twee eigenaars kenden elkaar al een tijdje en hun samenwerkingen verliepen erg vlot. In september besloten ze om een samen een nieuwe winkel te openen. Op het gelijkvloers kan je de prachtige stukken van City Furniture bewonderen. Lenz verkoopt vintage meubelen, verlichting, objecten en af en toe ook kunst. Wanneer hij een stuk heeft dat geherstoffeerd moet worden gaat hij naar het atelier van Sofie op de eerste verdieping en zij kiest een stof uit die perfect bij het model past. Het winkelpand waar ze zitten laat het hen echt toe om twee verschillende entiteiten te zijn die beroep kunnen doen op elkaar wanneer nodig. Het is ook handig dat ze elk naast hun eigen verdieping ook allebei langs de straatkant een grote vitrine hebben. Wie trouwens op zoek is naar een uniek daybed kan ook bij deze twee creatievelingen terecht. Samen ontwerpen ze trendy daybeds met een leuke vintage look. Sofie werkt natuurlijk niet enkel voor City Furniture, ze voert ook opdrachten uit voor interieurarchitecten en particulieren. Toen ik er was ontwierp ze super mooie kussens voor een nieuwe koffiebar in Antwerpen en in de etalage liggen ook enkele betoverende creaties van haar.
Din > zat 14u00 – 18u00
Britselei 1C
2000 Antwerpen
www.city-furniture.be
covercouch.tumblr.com

TIP: Als je naar iets op zoekt bent naar iets specifiek of toch niet helemaal je ding vindt, aarzel dan niet om het te vragen aan de eigenaars van één van deze zaken. Meestal hebben ze een depot waar ze het tweevoud of drievoud stockeren van wat ze in de winkel aanbieden. Vragen is dus de boodschap! Laat je ook niet ontmoedigen als je één keer van een lege schattenjacht thuiskomt, het aanbod in dit soort winkels verandert namelijk immens snel!
© foto’s: Modest Furniture, Michael Marcy, City Furniture, Cover & Couch en CLO CLO

1 Reactie

  1. […] weken geleden kon je mijn blogpost over de alternatieve designroute in Antwerpen lezen. Nu heb ik leuk nieuws voor je: vanaf dit weekend is deze route één vintage- […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *