ARNE JACOBSEN

INSPIRERENDE DESIGNER / 9

Voor mijn rubriekje Inspirerende Designer heb ik dit maal weer gekozen om een brok Deense talent in de kijker te zetten. Na designers zoals Verner Panton en Hans Wegner stel ik je deze keer voor: Arne Jacobsen!

CLOCLO_ARNEJACOBSEN2

WIE: Arne Jacobsen
WAT: Architectuur, meubelontwerp en productontwerp
WAAR: Denemarken
WANNEER: ca. 1930 – 1970

“If a building becomes architecture, then it is art.”

Arne Jacobsen beschouwde zichzelf vooral als architect, maar toch kennen de meesten van ons in de eerste plaats zijn stoelen. In zijn ontwerpen stond de functionaliteit altijd voorop en toch was ook het esthetische erg belangrijk. Dat merk je als je kijkt naar de vormgeving van zijn stoelen die steeds op dieren of objecten zijn gebaseerd. Zo is er ondermeer de Butterfly Chair (deze wordt ook Chair Series 7  genoemd), de Ant Chair, de Tongue Chair, de Swan Chair, de Egg Chair en de Drop Chair.

Jacobsen is beïnvloed door Mies Van der Rohe en Le Corbusier en heeft ook heel veel mensen op zijn beurt geïnspireerd. Wat ik persoonlijk zijn mooiste architecturale verwezelijking vind is het Skovshoved Tankstation uit 1936. Naast meubels en gebouwen ontwerpen was Jacobsen ook actief als productdesigner. Hij ontwierp verlichting, servies en bestek en heeft zelfs een eigen lettertype uitgetekend. Die typografie wordt nu opnieuw gebruikt door het trendy merk Design Letters.

CLOCLO_ARNEJACOBSEN9CLOCLO_ARNEJACOBSEN10CLOCLO_ARNEJACOBSEN3CLOCLO_ARNEJACOBSEN7CLOCLO_ARNEJACOBSEN4CLOCLO_ARNEJACOBSEN5CLOCLO_ARNEJACOBSEN6CLOCLO_ARNEJACOBSEN8CLOCLO_ARNEJACOBSEN11

Wat is jouw favoriete meubel, gebouw of object van Jacobsen?

© foto’s: Pinterest

Je kan alle foto’s terugvinden op mijn Pinterest-bord “Inspring Designers”.

2 Reacties

 1. Mijn favoriet kan ik niet kiezen hoor! Ben gewoon weg van zijn werk!

  1. Anne-Catherine

   Hi Ilse!
   Ik ook! :-) Maar heb voorlopig alleen maar spulletjes van de DesignLetters collectie. Voor de rest zal ik nog eventjes moeten sparen!
   Groetjes,
   Anne-Catherine

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *