LE CORBUSIER

LeCorbusier
INSPIRERENDE DESIGNER / 8

Wauw, wat vliegt de tijd! Het is alweer een hele periode geleden sinds een nog een Inspirerende Designer heb gepost. Toch wil ik graag deze rubriek terug tot leven wekken, gezien ik een echte designfan ben. Bovendien vind ik het leuk om dingen bij te leren en ik hoop dat jullie hier even enthousiast over zijn als ik. Ontmoet één van ‘s werelds bekendste designers: Le Corbusier!

900x720_2049_23311

WIE: Le Corbusier
WAT: Architectuur, meubelontwerp en schilderkunst
WAAR: Zwitserland, Frankrijk en India
WANNEER: ca. 1920 – 1960

Zoals ik hierboven al zei is Le Corbusier één van ‘s werelds bekendste architecten en designers. Hij is zelfs zo belangrijk dat er bij Unesco een dossier loopt om werelderfgoed te maken van hem. Niet van zijn gebouwen, maar wel van hemzelf, omdat hij zo een invloedrijk architect is en omdat we zijn principes niet meer zouden kunnen wegdenken.

Le Corbusier wordt als grondlegger van het Modernisme, de Internationale Stijl of Bauhaus gezien. Sommige van zijn gebouwen of meubelstukken zijn bijna 100 jaar oud en zien er vandaag de dag nog steeds hyper modern uit. Hij ontwierp designmeubels in leder, staal en chroom die wereldbekend zijn geworden. Ook verwierf hij veel bekendheid met zijn onderzoek over ergonomie en zijn “Vijf punten voor een nieuwe architectuur”. Ik zal jullie de details sparen, maar voor de geïnteresseerden onder jullie: eens je begint met informatie over Le Corbusier op te zoeken zal je niet meer kunnen stoppen, want deze man is letterlijk een genie! Hij werkte samen met Mies van der Rohe, Pierre Jeanneret, Charlotte Perriand en andere toppers. Zijn meest legendarische designstukken zijn: LC2 en LC3 (Grand Confort – armstoel en sofa) , LC4 (Chaise Longue),  LC1 (Sling Chair), LC7 (Swivel Chair), LC13 (Fauteuil Wagon Fumoir). Wat ik persoonlijk de drie belangrijkste en mooiste bouwwerken van Le Corbusier vind zijn de Villa Savoye in Poissy, de Unité d’Habitation in Marseille en het Maison Guiette in Antwerpen. Onderaan dit artikel kan je foto’s zien van deze drie architecturale pareltjes. Vooral het laatste gebouw heeft m’n hart gestolen, maar dat is ook omdat het zich maar op 1 km afstand van waar ik woon bevindt. Ik kan er dus dagelijks voorbij lopen of fietsen en dat vind ik fantastisch!

CLOCLO_LECORBUSIER1CLOCLO_LECORBUSIER8CLOCLO_LECORBUSIER5CLOCLO_LECORBUSIER4CLOCLO_LECORBUSIER2CLOCLO_LECORBUSIER3CLOCLO_LECORBUSIER6CLOCLO_LECORBUSIER7CLOCLO_LECORBUSIER9CLOCLO_LECORBUSIER10CLOCLO_LECORBUSIER11

Nieuwsgierig naar wie mijn andere inspirerende designers zijn? Klik hier om de laatste post te lezen over Harry Bertoia of hier om ze allemaal te bekijken.

© foto’s: Pinterest

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *