Hoe maak je composities in een interieur?

anne-catherine-composities
INSTA INTERIEUR – TIPS

Ik schreef het al in m’n vorige blogpost: ik ben een bezige bij. Om jullie allemaal een beetje te steunen en wat leesvoer te geven in deze coronaperiode heb ik besloten om stukken uit mijn boek Insta Interieur online te zetten. In dit artikel kan je lezen hoe je nu juist composities moet maken. Succes, have fun & stay safe! :-)

Het verbaast je misschien dat ik een apart stukje over composities maak, maar dat is omdat ik dit een heel belangrijk onderdeel van interieur vind. Vroeger plaatste men heel vaak dingen op de klassieke, symmetrische manier. Denk maar aan de buffetkast bij je (groot)ouders waarop aan beide uiteinden een kandelaar stond en pal in het midden een grote vaas. Of de slaapkamer waar links en rechts van het bed exact hetzelfde nachtkastje en lampje stonden. Zo deed men het vroeger, enerzijds met veel precisie en orde en anderzijds vond men het gewoon ook makkelijk om de dingen symmetrisch te plaatsen.

Imperfect is the

new perfect.

Clo Clo 217

Nu richten we onze interieurs veel speelser en spontaner in. Het maakt nu niet echt uit wanneer iets ‘niet helemaal klopt’ of er niet perfect uitziet. Imperfect is the new perfect. Je kan gerust een tapijt schuin leggen of een fotolijst níét in het midden van de muur hangen. Laat je creativiteit de vrije loop en doe vooral wat jij leuk en mooi vindt. Om een bepaalde harmonie en evenwicht te verkrijgen werk je echter best met composities. Dat zijn groepjes met spullen, noem het gerust verzamelingen. Doordat je items samen in groep plaatst, creëer je rust in je interieur. Anders lijkt het eerder een drukke en slordige boel.


TIP

Wil je het composities maken onder de knie krijgen? Ga een interieurwinkel of conceptstore binnen en bekijk wat ze allemaal in hun aanbod hebben. Neem een aantal objecten bij elkaar en probeer leuke composities te maken. Wie weet verras je jezelf nog wel!


Clo Clo 31

Een compositie bestaat vaak uit oneven aantallen: drie, vijf, zeven… Dat is omdat je de items dan iets makkelijker kan plaatsen en je ze als puzzelstukjes in elkaar kan doen passen. Als je niet goed weet welke items ik bedoel, denk dan aan decoratie en accessoires, zoals een vaas, een lampje, een kaars(enhouder), een plantje of een object.

Je maakt een geslaagde compositie door te zoeken naar items die zowel op zichzelf mooi zijn als bij elkaar. Objecten die samen een verhaal vertellen en waar een wisselwerking tussen ontstaat. Bijvoorbeeld allemaal leuke dingen die je hebt gevonden op vakantie in Bali of drie geometrische en kunstzinnige objecten. Wanneer je ergens een object ziet waar je helemaal gek op bent, aarzel dan zeker niet en koop het. Je kan het eerst gewoon alleen in je interieur zetten en op termijn op zoek gaan naar andere elementen die erbij passen. Of misschien bots je wel ineens op iets waarvan je beseft dat het de perfecte match is met je dierbare object. Overhaast het zoeken naar mooie dingen ook zeker niet. Good things take time.

Good things

take time.

Clo Clo 205

Nog een belangrijk aspect bij het creëren van gezelligheid is het inrichten van hoekjes. Een lege plek in je inkomhal, je living of je slaapkamer kan je in no time omtoveren tot een lief hoekje. De oplossing is om met composities te werken. Werk met een (schommel)stoel, een bijzettafel en een lamp als basis. Voeg een tapijt, een mand met dekentjes en een kussen toe. Werk ten slotte af met wat decoratie op het bijzettafeltje. Dit zijn eigenlijk allemaal composities die samen een gezellig geheel vormen.


TIP

Wil je een speelse compositie maken met potjes of vazen? Zorg er dan voor dat de vazen gelijkaardige én verschillende eigenschappen hebben. Kies bijvoorbeeld drie vazen die dezelfde vorm hebben, maar een andere hoogte. Of vijf potjes in hetzelfde kleurenpalet, maar wel een ander materiaal. Speel met de vorm, hoogte, kleur en materiaal en bekom zo een uniek resultaat!Clo Clo 383

Wil je graag nog meer lezen? Koop dan mijn tweede boek Into Interieur. Er zijn 2 manieren om dit te doen:

  • Surf naar de webshop van uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en bestel m’n boek met 10% korting en gratis levering. Gebruik de kortingscode home.
  • Stuur mij een mail op coucou@cloclo.be en dan signeer ik persoonlijk een exemplaar voor jou. Een pièce unique dus ;-) Je kan dit op afspraak komen afhalen aan onze winkel in Brasschaat (Bredabaan 575 in Brasschaat). Of als je binnen een straal van 10 km van de winkel woont breng ik het naar jou toe. Bedankt om ons te steunen! :-)

Liefs, Anne-Catherine

Facebook | Instagram

Fotografie: Tasja Van Rymenant

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *