ARTY FARTY of ARTY SMARTY / 2

kind-kunst
ATLAS – PIET RAEMDONCK

Zo nu en dan passeerde ik vroeger voorbij de exporuimte van Piet Raemdonck. Ik bewonderde zijn werken door de vitrine zonder binnen te durven gaan. Twee weken geleden na mijn bezoekje aan galerij C41 Exposure was het zover. Ik waagde de sprong en betrad na lang wachten zijn exporuimte, waar ik me meteen welkom voelde.


Een van de redenen van mijn feelgood-mood zal ongetwijfeld te maken hebben gehad met het onderwerp van Piet Raemdonck’s huidige expositie. Deze draait namelijk rondom het Marokkaanse Atlasgebergte. Enkele jaren geleden heb ik mijn hart verloren in het kleurrijke Afrikaanse land en ook Piet is een grote fan. Zijn voorliefde voor Marokko uit zich nu en dan in een avontuurlijke reis of in een tentoonstelling. In het verleden hield hij al een exhibitie over de dadelpalm, die extra belangstelling genoot wanneer Christian Wijnants prints ervan verwerkte in zijn modieuze jurken. Sinds begin oktober houdt hij in zijn ruimte in Antwerpen een nieuwe expo gelinkt aan het Atlasgebergte.
Om ATLAS te realiseren koos Piet ervoor om bij verschillende berberfamilies in en rondom het gebergte te logeren, alsook in de Ourika-vallei. Hij wou één zijn met de natuur en schilderde steeds in de buitenlucht. Dit noemt men in de kunstwereld het pleinairisme, wat van het Franse “en plein  air” komt en letterlijk “in openlucht” betekent. Eigenlijk is ATLAS meer een reisreportage over het gebergte geworden dan een reeks toevallige kunstwerken op zich, zegt Piet. Laag aan de voet van de Atlas is er veel kleur te zien en zit je middenin een oase van planten. Hoog in het gebergte daarentegen is de natuur droger en is er een ander soort licht. Deze natuurverschijnselen zijn duidelijk te merken wanneer je Piets nieuwste tentoonstelling bewondert.
ATLAS van Piet Raemdonck kan je nog gaan bekijken op zaterdag 25/10/14 en zaterdag 01/11/14, telkens van 14u tot 19u. De expo-ruimte bevindt zich in de Kronenburgstraat 41 A&B in Antwerpen.

www.pietraemdonck.com

 

foto 2-5 foto 4-2foto 3-4foto 2-3foto 1-4foto 3-3foto 1-5

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *