Onze favoriete Belgische keramisten

keramiek
EN HUN INSPIRATIEBRONNEN

De laatste jaren zien we meer en meer keramiek in onze interieurs. Wij zijn –­ net zoals vele interiorista’s – fan van alles wat hip en trendy is. Tegenwoordig kan je trouwens op heel veel plekken keramiek scoren: zowel bij bugetaire als designmerken. Omdat wij echt houden van de charme van zelfgemaakte en autentieke elementen, zetten wij in dit artikel 7 Belgische keramisten in de kijker!

1. Ilona Van den Bergh

Als keramisch designer specialiseerde Ilona zich in het ontwerpen van servies, zo probeert ze in elke bestelling de essentie van de klant weer te geven. Naast deze bestellingen maakt ze zelf ook een eigentijdse keramiek collectie. Haar objecten zijn heel fijn, minimalistisch, organisch van vorm,en licht. De inspiratie voor haar werk haalt ze vooral uit de natuur, specifieker gedroogde bloemen. De bloemen zie je vaak terugkeren in haar foto’s.

Schermafbeelding 2018-06-27 om 20.27.47
Schermafbeelding 2018-06-28 om 14.58.57

2. Sandra Lintermans

Door haar passie voor vorm, materiaal en ambacht volgde Sandra een opleiding keramiek. Met als resultaat een zeer mooie keramiekcollectie. In haar atelier werkt ze vooral met gietklei en mallen, dit zorgt ervoor dat alle stukken hetzelfde van vorm zijn. Haar keramische objecten zijn heel regelmatig en minimalistisch, zeer mooi dus! Door het gebruik van verschillende leuke kleurtjes glazuur worden de vormen warmer. Een prachtige collectie met een duidelijk handelsmerk!

_MG_1371web_455

IMG_0975_670

3. Evi Radoes

Als keramiste probeert Evi Radoes de wereld een beetje mooier te maken met haar functionele designs. Ze ontwerpt haar items al schetsend en werkt ze daarna met grote precisie af. Keramiek is een designvorm waar heel veel geduld in kruipt, zo moeten de kleien object 2 maal gebakken worden en daartussen word het voorwerp ook nog eens geperfectioneerd. Maar haar keramiek is zeker het wachten waard, want elk stuk is uniek!

schetsen_2048x2048

bigbowl_2048x2048
4. Clay Club

Deze ‘club’ werd opgericht door Sigrid Volders en Joke Desmet. In hun atelier werken ze samen aan potjes, kommetjes, borden, vazen en tassen. Deze worden in kleine series geproduceerd. Elk van hun keramische objecten is zeer speels van vorm en wordt telkens kleurrijk versierd met glazuur, dit hebben zij (en wij dus ook) te danken aan hun creatieve achtergronden.

Afbeelding1

Afbeelding2

5. Nathalie Hendrickx

Nathalie werd door haar grote fascinatie voor de onderwaterwereld geïnspireerd voor haar keramiekcollectie. Ze werkt vooral met porselein, een zeer delicaat en fijn materiaal. Zo herken je in het figuur van onderstaande foto een zee-egel of koraal rif. Niet alle zee-geïnspireerde objecten zijn functioneel, sommige zijn gewoon prachtig om naar te kijken, niet? Bij haar tweede collectie ‘Mug Stories’ heeft elke koffietas de persoonlijkheid van een leuk diertje. Elk figuur heeft een ander verhaal te vertellen, onze favoriet is Ramon de egel!

img-7622-2000x2000-1

img-2000x1994

6. Atelier Turquoise

Het verhaal van Atelier Turquoise begint bij een sterke moeder-dochter relatie. Als keramiste liet Kristien de Ridder zich vooral inspireren door antieke objecten & leuke vormen en zelf is ze constant op zoek naar nieuwe kleurencombinaties in haar keramiekwerk. Dochter Charlotte is ook zeer creatief bezig als mode- en interieurstyliste en hielp Kristien om haar werk op de markt te brengen. Naast de keramiekcollectie hebben Kristien en Charlotte ook een kleurrijke b&b geopend in Gent: The Guesthouse. Wij zijn alvast grote fan!

7052416D-89BE-4570-8C01-C5341DFF67EC

atelier-turquoise-june-21

7. GHESQ

Het is nooit te laat om je passie te vinden, zo bewijst Koen Ghesquière op 53 jarige leeftijd. Zijn persoonlijkheid vertaalt zich sterk in GHESQ’s keramieklabel, zo is het werk ruw, mannelijk en zonder te veel tierlantijntjes. Ook het kleurgebruik is donker, maar past in elk interieur. Een zeer belangrijke must is dat alle stukken functioneel zijn, want er is toch niets beters dan iemand die dagelijks handgemaakte creaties gebruikt?

GHESQ_web-95

K5A0942

Zoals je ziet is er veel om van te houden, het ruwe aspect van keramiek blijft fascineren. En onthoud vooral : Happiness is handmade! :-)

© foto’s: Ilona van den Berghe, Sandra Lintermans, Evi Radoes, Clay Club, Nathalie Hendrickx, Atelier Turquoise, GHESQ – Tekst: Lore D’hondt & Anne-Catherine Gerets

P.S. Lore start binnenkort met haar eigen keramiekcollectie. Volg haar op Instagram om op de hoogte te blijven!

2 Reacties

  1. Ohh wat mooi.. ik ben laatst begonnen met het zelf maken van mijn eigen keramiek. Mijn schoonmoeder heeft allerlei spulletjes die ze gebruikte om keramiek zelf te maken aan mij gegeven. Ik vind het proces nog best lastig, en dat het zo lang duurt voordat je iets moois hebt. Hele mooi kleurtjes, wat een inspiratie voor me volgens keramiek sessie!

    1. Hi Leon,
      Wat leuk om te horen!
      Groetjes, AC

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *