Interview met James Van Vossel

grijze-zetels
DE EERSTE BELGISCHE MEUBELONTWERPER VOOR THONET

Toen ik twee maanden geleden in Milaan was voor de Salone del Mobile, ontdekte ik op de stand van Thonet een prachtige essen bijzettafel. Het tafeltje zag er in een eerste oogopslag misschien eenvoudig  uit, maar bleek toch best complex te zijn. Sidetable 1025 is een ontwerp van James Van Vossel, de eerste Belgische designer die een meubel voor de collectie van Thonet heeft gecreëerd. Ik was nieuwsgierig en sprak met hem af om enkele vragen te stellen.

De nieuwe bijzettafel 1025 van James Van Vossel is elegant en toch minimalistisch. De drie houten poten van het tafeltje vormen een perfecte rij aan de bovenkant, terwijl ze onderaan elkaar omarmen en een denkbeeldige cirkel vormen. Zo ziet de tafel er langs alle kanten anders uit. Wil je weten wat ik exact bedoel? Kijk dan eens naar het GIF’je onderaan dit artikel! :-)

CLOCLO_JAMESVANVOSSEL4

CLOCLO_JAMESVANVOSSEL2

INTERVIEW

1. Hi James, proficiat met je Sidetable 1025 voor Thonet. Het ziet er echt top uit! Ik zal meteen met de deur in huis vallen en je een belangrijke vraag stellen: Wat is jouw grootste verwezenlijking?

“Hoi Anne-Catherine, bedankt! Ik denk dat mijn grootste verwezenlijking is dat ik vandaag de dag kan doen wat ik wil! De laatste jaren heb ik erg hard gewerkt om te staan waar ik nu sta. Ik vind het belangrijk dat ik dagelijks vrij kan denken en ongeremd kan ontwerpen. Een tweede fantastische verwezenlijking is uiteraard dat ik voor Thonet een meubel heb mogen uittekenen! Als “kleine Belg” ben ik super trots om voor een groot, internationaal en authentiek bedrijf te werken.”

2. Iedereen heeft sterktes, maar ook zwaktes. Wat is jouw achilleshiel?

“Soms ben ik koppig en wil ik gewoon mijn goesting doen. Ik vermoed dat dat een typische eigenschap voor creatievelingen is. Wanneer ik een idee in mijn hoofd haal, zal ik altijd proberen om mijn visie door te drijven. Af en toe wil ik een statement maken en mensen choqueren; ik heb dat nodig. Je moet soms tegen de kudde ingaan om een verschil te maken. Als ontwerper is het ook belangrijk om je persoonlijkheid te tonen en sterk in je schoenen te staan. Mijn zwakte is dus ook mijn sterkte (lacht)!”

CLOCLO_JAMESVANVOSSEL3

CLOCLO_JAMESVANVOSSEL6

3. Je ontwerpt producten voor zowel de meubel- als mode-industrie. Wat is typerend aan je designs?

“In al mijn ontwerpen zit een gimmick, dat is een eigenzinnigheid waardoor het item de aandacht trekt en verschilt van anderen. Ik zoek bovendien graag limieten op en probeer nieuwe materialen uit. Ik teken mijn ontwerpen nog steeds eerst uit met de hand en daarna zet ik deze schets onmiddellijk om in een werkend model in ware grootte. Zo krijg ik voeling met het product en de gepaste materialen en technieken. Experimenteren kost natuurlijk tijd, maar het gevoel dat door je heen gaat wanneer je iets nieuws en unieks voorstelt is onbeschrijfelijk!”

4. Ondertussen heb je al een lange lijst met gerealiseerde ontwerpen. Heb je een persoonlijke favoriet?

“Nee, eigenlijk niet. Ik haal vooral voldoening uit het ontwerpen an sich. Het is ook niet mijn bedoeling om de markt vol te stampen met mijn ontwerpen. Ik probeer een balans te vinden tussen commercieel en creatief zijn. Ik moet ook echt op mijn bek kunnen gaan; ik vind dat dat er deel van uit maakt. Ik wil iets creatiefs en vernieuwends ontwerpen waar sommige mensen gek van zijn en anderen gek van worden (lacht)!”

Bedankt voor dit leuke en eerlijke interview! 

CLOCLO_JAMESVANVOSSEL4

James Van Vossel | Thonet | Facebook | Instagram

© foto’s: Thonet 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *