VERNER PANTON

INSPIRERENDE DESIGNER VAN DE WEEK / 3
Verner Panton is de ontwerper van één van ‘s werelds bekendste designiconen: de Panton Chair. Hij noemde de stoel naar zichzelf, maar men spreekt ook wel van de S Chair. Panton was erg geïnteresseerd in geometrische vormen en inspireerde zich onder meer op de S-vormige Zigzag stoel van Gerrit Rietveld voor het ontwerp van de Panton Chair. Waar andere designers niet in slaagden, lukte Panton in 1959 wel en hij kroonde zichzelf de uitvinder van de eerste stoel gemaakt uit één stuk kunststof.

Dankzij de vorm van het zitmeubel kan je niet echt spreken van poten en het materiaal is zo gebogen dat je ergonomisch en comfortabel zit. In 1967 besloot Panton het stuk samen met Vitra in productie te brengen en sindsdien is hij uitgegroeid tot een echt icoon. In vele woningen vind je tegenwoordig een Panton S Chair terug. De stoel is een perfecte passe-partout die zowel bij andere meubels past, als een echte eye-catcher op zich kan zijn. Hij wordt vandaag meestal in het wit gekozen, maar bestaat ook in andere felle kleuren. Voor de kinderkamer kan je hem in een kleiner maatje kopen. Wat ik een leuk weetje vind aan de Panton Chair is dat hij verkozen is tot de meest sexy stoel allertijden. In 1970 verscheen hij namelijk in een rubriek van een Brits magazine onder de titel “How to undress in front of your husband”. In 1995 werd Kate Moss naakt gefotografeerd op het designicoon voor een cover van het magazine Vogue. Deze twee gebeurtenissen gaven een cultstatus aan de stoel. De Panton Chair was overigens niet de enige verwezenlijking van Verner Panton. Hij ontwierp talloze zitmeubelen zoals de Cone Chair, de Heart Cone Chair, de Peacock Chair en de Cloverleaf Sofa. Ook zijn lampen deden het goed met als bekendste modellen de Fun, de Panthella en de Wire. In de interieurs die Verner Panton ontwierp en inrichtte, druipt de pop art en spage age invloed ervan af. Panton hield van de pop art stijl en de kenmerken reflecteerden zich in zijn werk: geometrische vormen, intense kleuren, humoristische details, glanzende materialen zoals plexiglas en veel stof. Wat veel mensen niet weten over Panton is dat hij ook textielontwerper was. Zijn interieurs met bekleedde vloeren, meubels, muren, wandpanelen en zelfs plafonds zijn legendarisch. 
WIE: Verner Panton
WAT: Meubel- en interieurontwerp
WAAR: Denemarken
WANNEER: ca. 1950 – 1980
FotoFotoFotoFotoFotoFoto

“Choosing colors should not be a gamble.
It should be a conscious decision.
Colors have a meaning and a function.” – Verner Panton

Limited Edition “Summer Green”

FotoFotoFoto

FotoFotoFoto

Vitra lanceert soms limited editions van bepaalde populaire modellen die ze produceren. Deze lente introduceren ze de Panton Chair in de energieke kleur “Summer Green”, enkel verkrijgbaar bij geselecteerde dealers (zie website Vitra).
© foto’s: Vitra, Verpan, Panton Design en Pinterest

1 Reactie

  1. […] en Hans Wegner. Vorige week had ik het over het enfant terrible van deze vier ontwerpers, namelijk Verner Panton, deze week zet ik Wegner in de spotlight. Hans Jørgen Wegner was een echte vakman met een […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *