MICHAEL THONET

michaelthonet
INSPIRERENDE DESIGNER VAN DE WEEK / 2
Wow, welke oude baardmans staat hier op de foto en wat heeft dit te maken met design, denken jullie misschien. Toch, deze man speelt al sinds meer dan 150 jaar een heel grote rol in de interieur- en designwereld. In ontelbaar veel restaurants, cafés en woningen staan zijn stoelen of zitmeubelen geïnspireerd op de zijne. Ontmoet Michael Thonet!

WIE: Michael Thonet
WAT: Meubelontwerp
WAAR: Duitsland & Oosterijk
WANNEER: ca. 1830 – 1870

Michael Thonet werd geboren aan het einde van de 18e eeuw in Duitsland. Na zijn studies als schrijnwerker opende hij zijn eigen meubelatelier in 1819. Hij bedacht al snel een techniek waarmee hij hout kon buigen en op termijn stoelen aan een lagere prijs kon aanbieden. Thonet is de bedenker van de meest bekende “bistro stoel” aller tijden, de Chair No. 14. Deze stoel dateert van 1859 en is al meer dan anderhalve eeuw razend populair. Bovendien wordt hij nog steeds geproduceerd. Andere bekende ontwerpen van hem zijn de Chair No. 18 en de Rocking Chair. Deze twee modellen worden niet meer gemaakt, maar zie je soms wel ergens opduiken. In 1871 stierf Michael Thonet en werd de onderneming voortgezet door zijn zonen. Deze mannen zaten niet stil en ontwierpen naar goede voorbeeld van hun vader ook meubelen. Hiervan zijn er twee modellen nog in productie en ook deze stoelen zijn heel herkenbaar: Chair No. 209 en Chair No. 233. Van de Thonet stoelen die nu nog gefabriceerd worden is er dus eigenlijk nog maar één model effectief van Michael Thonet. Toch is het nog steeds via zijn filosofie dat het bedrijf wordt geleid en dankzij zijn invloed dat een Thonet-imperium zich heeft uitgebouwd.

Zoals je ziet op alle foto’s zijn de stoelen van Michael Thonet & Zonen puur tijdloos. De ontwerpen zijn sober, minimaal en toch niet saai. Vandaag de dag worden ze meestal voorgesteld in Scandinavische interieurs en gecombineerd met witte muren, met warme materialen zoals hout en met mooie planten. Eenvoud ten top!

 

FotoFoto

Chair No. 14
Chair No. 18

„Never before has anything been created that is more elegant and better in its conception, more precise in its design and more functional.” – Le Corbusier over Chair No. 209

Chair No. 209
Chair No. 14
Rocking Chair n°10
Chair No. 233
Chair No. 209
Chair No. 14 knot
Wil je meer weten over de meubels en geschiedenis van Michael Thonet & Zonen? Bezoek dan snel de website van Thonet. Tegenwoordig is Thonet een groot bedrijf dat niet alleen creaties van de bekende Thonet familieleden produceert, maar ook van andere designers. Wat de klassiekers betreft vervaardigen ze onder meer ontwerpen van Marcel Breuer en Ludwig Mies van der Rohe. Moderne designers die voor hen werken zijn bijvoorbeeld Stefan Diez en Naoto Fukasawa. Het bedrijf Thonet steekt af en toe bekende modellen in een nieuw jasje. Zo maakten ze pastelkleurige stoelen op maat voor een specifiek concept en creëerden ze een speelse variant op de Chair No. 14 met een knoop in één van de poten.
© foto’s: Thonet en Pinterest

1 Reactie

  1. […] je er op let. Zo zie je hierboven op de foto’s meubelen staan van Michael Thonet, waar ik hier al eerder over heb geschreven voor “Inspirerende Designer van de Week”. Op een andere […]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *